Hallen

Fakta

Kongeåhallen er en selvejende institution der har eksisteret siden 1975.

Lige uden for hallen ligger der desuden 4 fodboldbaner, hvoraf den ene er en lysbane. Der er også en multibane med lys.

Hallen er tilholdssted for bl.a. Gredstedbro Boldklub, Kongeå Håndboldklub, Gredstedbro Gymnastikforening, Kongeå Badmintonklub, Kongeå Squashklub og Kongeå Motion.

Sådan startede det …

Hele historien begyndte faktisk et helt andet sted, nemlig i Jernved.

I april 1971 blev der til Ribe Kommune sendt en ansøgning om sportshal ved Jernved Skole, inspireret af en idrætshal i Vester Vedsted. De bærende kræfter var her bl.a. Karl Schøler, Tage Christensen og Hagbard Christensen. Det diskuteredes hvorvidt hallen skulle ligge i Jernved, Gredstedbro eller Vilslev/Kongeådal. Først i august 1972 kom svaret fra kulturudvalget: Gredstedbro Skole skulle udvides, så hallen var bedst placeret i dette område. Elevtallet var fordoblet indenfor de senere år og skolen manglede en gymnastiksal nr. 2. Navnet Kongeåhallen blev foreslået og vedtaget for at finde et navn der bedst harmonerede med de forskellige lokale interesser.

Et samarbejde mellem seksten foreninger i det nordlige område og skolen etableredes, og alle kom med i repræsentantskabet. Det daglige slæb sørgede en halkomité for.

Det første udkast til Kongeåhallen omfattede også en skydebane, ungdomsklub og et friluftsbad, men det barberede halkomitéen selv væk. På trods af disse besparelser endte byggeriet med at koste kr. 2.589.798,08 hvilket var højere end forventet.

Tilfredsheden var stor da Kongeåhallen og de 1883 m2 stod klar til brug i 1975.

Indvielsen i 1975

Så efter næsten 5 års forarbejde og 8 måneders byggeri, fandt indvielsen sted den lørdag den 30. august 1975 kl. 10.00. Mere end 150 mennesker var mødt op, hvor Hans Teilmann var en af talerne med denne monolog:

Om aftenen var der indvielsesfest med mere end 500 deltagere og  der var skrevet en sang til lejligheden. Vi tror, at sangskriver var Rigmor Bendorff:

Årene efterfølgende

Få år efter indvielsen, rykkede man også fodboldbanerne fra midtbyen op til Kongeåhallen, og har ligget der lige siden.

Et af de nye initiativer var skoleidræts-stævnet bestående af Jernved Skole, Kongeådal Skole, Farup Skole og Gredstedbro Skole. Rigtig mange lokale husker stadig i dag dengang den årlige store sportsbegivenhed med fodbold, håndbold og atletik.

Siden hen er Kongeåhallen blevet bygget om af flere omgange:

I 1987 blev der mod vest bygget mødelokaler, lager og billardrum – og således det nye indgangsparti, som vi kender det i dag.

I 1999 udvidede man igen i form af hal 2 (gymnastikhallen med springgrav og spejlvæg), 2 nye omklædningsrum og en squashbane med tilhørende eget omklædningsrum.

I 2000 afholdtes der også 25-års jubilæum med fest i hallen og deltagelse af mere end 700 mennesker. Sangen fra indvielsen i 1975 blev fundet frem og sunget igen.

       

I 2004 blev det nye motionscenter taget i brug. Ligeledes blev bygget større redskabsrum til – hovedsageligt gymnastikredskaber.

I 2016 anlagde Gredstedbro Boldklub en flot multibane med lysanlæg.

Og endelig – seneste tilføjelse til historien er et nyt halgulv i juni 2021, hvor det 46 år gamle gulv blev udskiftet.

Junkers fik hoved enterprisen, men der skulle stadigvæk mange frivillige kræfter til at hjælpe nedtagning af det gamle gulv, rengøring, op/nedtagning bænke for nedslibning og nylakering, samt nyt dommerbord.

[billede fra indvielsen/reception følger]

Igennem tiderne – formænd og halbestyrere

Formænd siden 1975:

  • Karl Schøler

  • Helge Christensen

  • Jens Lunde Sørensen

  • Johan Jensen

  • Anders Søberg

  • Morten Søberg

  • Henrik Sørensen

  • Siden marts 2018 – Jan Puggaard-Nielsen

Halbestyrere siden 1975:

  • Erik Pedersen

  • Kurt Hartmann

  • Jens Sørensen

  • Erik Knudsen

  • Peter Siedentorp

  • Peter Lyngesen

  • Siden juni 2018 – Erik Gregers Knudsen

Den 30. august 2025 kan Kongeåhallen altså så fejre sit 50 års jubilæum …